Publicat de Nina Toma pornit decembrie 19, 2016

Arta de a primi un cadou

 

Fiecare persoană, după ce a oferit un cadou, aşteaptă reacţia celui care l-a primit. Îi place culoarea, îi este pe măsură, are nevoie de un asemenea obiect etc. În societatea noastră foarte puţine persoane respectă codul bunelor maniere când e vorba de a primi un cadou care spune că acesta trebuie despachetat în faţa musafirului.

Aşa cum am văzut în materialul anterior, există persoane care pun imediat cadoul ambalat deoparte şi doar după plecarea oaspeților îl desfac. Aceasta poate fi neplăcut pentru musafir, chiar mai mult, îl poate ofensa comportamentul gazdei.

Totuşi cu siguranță că unii dintre cititori au primit un cadou de la o persoană stabilită cu traiul în străinătate și au observat faptul că sunt rugați să despacheteze cadoul imediat. De aceea, pentru a evita o astfel de situaţie vă îndemnăm să respectaţi următoarele norme de etică.

Cum primim un cadou?

  • Persoana care primeşte cadoul îl va deschide în faţa musafirului, îi va mulţumi şi se va bucura comentând gestul pe tot parcursul serii.
  • Dacă un cadou nu ne place ne vom ascunde nemulţumirea, dar nu venim cu replici „este prea scump”, „ce să fac cu bibeloul ăsta”.

Refuzul şi restituirea

Avem dreptul să refuzăm un cadou? Nu! Totuşi există o excepţie. Sunt situații când un dar poate fi considerat un mijloc de presiune sau de convingere, iar dacă îl accepți înseamnă că ești de acord să faci serviciul respectiv.

Este inadmisibil să restitui cadourile primite decât în anumite circumstanțe: când cineva te calomniază sau te jigneşte cu darul oferit.

Sperăm că pentru multe persoane aceste sfaturi vor fi  utile, şi, dacă le veţi respecta, veţi observa aprecierea celor din jur.

Sursa: ziarul Timpul – 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată / Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *