Publicat de Nina Toma pornit decembrie 27, 2016

Bunele maniere in timpul mesei

Oamenii au o atitudine destul de lejera fata de luarea mesei. De multe ori bucatele nici nu sunt mancate la masa, ci pe canapea sau fotoliul de la birou. Inainte, luarea mesei era evenimentul la care oamenii trebuiau sa respecte anumite norme.

  1. Nu beti nimic daca aveti gura plina. In trecut ar fi trebuit  sa va asigurati ca ati inghitit totul inainte de a servi un pahar cu apa sau cu vin, astfel incat gustul sau sa nu se amestece cu cel al mancarii.
  2. Ciorba trebuie sa se raceasca de la sine. Inainte era inacceptabil sa sufli in lingura cu ciorba sau supa. Trebuia sa astepti ca mancarea sa se raceasca de la sine inainte sa o poti gusta.
  3. Asezati servetelele in mod corect. La micul dejun servetelul trebuia asezat pe poala indoit in jumatate, in timp ce la pranz acesta se aseza complet desfacut. Dupa terminarea mesei, servetelul era asezat in partea dreapta fata de farfuria din care se manca.
  4. Conversatiile la masa trebuie sa fie bine gandite si politicoase. Azi noi discutam la masa  de la politica la lenjeria intima, In trecut discutiile erau foarte politicoase, caci la masa participa intreaga familie.
  5. Puneti-va mancare in mod cuviincios. Inainte era inacceptabil sa te intinzi peste toata masa ca sa-ti iei ceva din bucate.
  6. Suflati nasul in liniste. In trecut cei care-si suflau nasul trebuiau sa o faca pe cat posibil de discret.
  7. Mentineti o pozitie decenta. Azi toata lumea tine coatele pe masa.Iinainte asa ceva se accepta doar in timpul orelor.
  8. Niciodata nu luati zahar cu propria lingurita. Si nici unt sau gem cu propriul cutit.Inainte era un tacam special pentru fiecare dintre acestea.
  9. Nu adaugati nimic in mancare. Daca adaugai ketchup sau sos in mancare, gestul era perceput ca un afront la adresa bucataresei.
  10. Multumiti mereu. Multumiti bucataresei, multumiti lui Dumnezeu pentru masa. Nu e vorba doar de codul de maniere, dar si de atitudine si respect.

Sursa: Perfect ask

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată / Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *