Publicat de Nina Toma pornit ianuarie 25, 2017

Declaratie de dragoste – sau un fel de Fata Morgana

in curand va incepe nebunia cu Valentines Day si incercam sa-mi amintesc care a fost evolutia declaratiilor de dragoste in ultimii 25 ani cat  a trecut de la aparitia filmului Declaratia de dragoste….

Acum  25 – 30 de ani, inca se scriau biletele, se recitau poezii, se mergea la Cenaclul Flacara, se asculta muzica folk pe tarmul marii, se daruiau flori, dar exista acea timiditate pura atat din partea lui cat si din partea ei, era acel tremur cand asteptai cu nerabdare macar sa-l/ sa o vezi cateva clipe in pauzele de la liceu sau pe culoarele facultatii.

In urma cu 25-30 ani, erau bucuriile acelor “ceaiuri” organizate la cate unul dintre noi, evident cu parintii la purtator, sa fie un ochi vigilent chiar daca se ascundeau in dormitor.

Se dansa cu naduf o noapte intreaga iar spre dimineata incepeau dedicatiile si blues-urile in voga.

Cum au evoluat toate acestea in timp? Unele pe placul meu , altele nu, acum ca sa faci o declaratie de dragoste angrenezi o multime de oameni sa faca un flash mob, sau pui pe cineva sa filmeze, sau apelezi la prieteni care sa-ti faca scenariul. Totul trebuie sa fie in lumina reflectoarelor, uneori cu prea multa opulenta, alteori cu vulgaritate….. nu mai conteaza romantismul momentului, e mai important ca inelul sa fie unul din cele mai mari si scumpe chiar daca viitorul sot nu stie sa vorbeasca corect gramatical,  sau se accepta o cerere in casatorie doar pentru faptul ca are bani si stie ca va beneficia de protectie financiara chiar daca dragostea nu prea este.

Cu ani in urma inca mai aveai sansa sa vezi liceeni mergand pe strada tinandu-se de mana, sa le vezi bucuria sincera pe chip, sa recunosti prima dragoste la varsta adolescentei, acum din pacate declaratiile de dragoste se posteaza pe Facebook sau pe whatsapp.

Desi de la varste destul de fragede, ii vezi plictisiti, obositi de viata, ii vezi grabiti sa sara peste anumite etape ale cunoasterii, pentru a  ajunge mai repede la sex.

Vedem din ce in ce mai putin cupluri in varsta tinandu-se de mana pe strada, acei oameni au depus eforturi de ambele parti sa construiasca o relatie, sa ia o decizie matura in a forma un cuplu, s-au crescut si educat unii pe altii, nu au dat bir cu fugitii la prima problema, au invatat sa faca compromisuri, si tot ce a pornit de la o privire si o declaratie de dragoste sa se transforme treptat intr-un altfel de iubire, profunda, bazata pe respect, intelegere, toleranta, sprijin, fidelitate, incredere.

In ziele de azi cand totul s-a transformat in consum, se pune accent pe cantitate si nu calitate, o declaratie de dragoste poate parea desueta.

Vom vedea cupluri cu durata de viata din ce in ce mai mica pentru ca ea nu a stiut sa aleaga corect, nu a stiut sa impuna respect si valori, nu a stiut sa ceara o declaratie de dragoste adevarata, el, pentru ca prioritatea lui era cum s-o “abureasca” mai repede incat sa o aduca in patul lui fara sa se implice emotional.

Vad din ce in ce mai multi barbati care desi se apropie de varsta de 40 ani inca stau cu parintii pentru ca asa au starea de confort maxima. Nu isi mai asuma responsabilitati, mama spala, calca, gateste si nu-l intreaba de ce vine acasa noaptea tarziu.

Vad din ce in ce mai multe mame care nu isi mai educa fetele sa puna pret pe valori, nu le pregatesc pentru viata, viseaza ca fiicele lor sa puna mana pe unul bogat, ca sa fie fata la adapost fara sa-i mai insufle principii. S-a casatorit fata, nu-i nimic se merge la mama cu sufertasul sa ia mancare ca doar nu era sa-si rupa unghiile date cu gel sau semipermanenta, gatindu-i lui “iubi”.

Este adevarat, era moderna, a venit cu tehnologii, cu gadgeturi dar din pacate se pierde putin cate putin acea ultima picatura de umanism.

Vezi grupuri de adolescenti sau chiar tineri care desi stau la aceeasi masa pe o terasa, nu se mai tin de mana, nu mai socializeaza, nu isi mai adreseaza declaratii de dragoste, sunt ocupati cu butonarea telefoanelor de ultima generatie.

Si atunci revin cu intrebarea, se mai fac declaratii de dragoste azi si daca da, in ce mod?

Alungati rutina, mentineti flacara iubirii, iubiti-va, acordati-va atentia cuvenita, nu putem trai fara iubire, nu uitati, oamenii care nu au iubit cu adevarat macar o data in viata si-au ratat sansa de a trai real, cu dorinte si impliniri dar si cu suferinte si impacari. Si uneori este atat de dulce impacarea………..

Dragii mei, aduceti-va aminte de declaratia de dragoste, fiecare zi e un prilej de a iubi pe cel/cea de langa voi!

 

Comentarii

 1. H
  ianuarie 26, 2017 - 4:32 am

  Au “zburat” de fiarte mult timp acele vremuri , din pacate
  Cred ca adolescentii de astazi ar fi pusi la grea incercare daa ar trebui sa cucereasca o fata in stilul anilor 80
  Multi dintre ei nici nu stiu ce este aia dragoste , se merge pe copy paste fara sens si fara traire si …..next
  Ne robotizam noi asemenea tehnologiilor pe care le folosim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată / Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *